Loading...

Hour Timesheet Homepage Logo

Tired of Deltek Timesheets?

So you have been using your Deltek timekeeping system for some time now and you are fine with how it has been working for you....

Stop settling for "fine", it is time for a better solution that helps you end the needless timesheet day processing scramble and the endless timesheet headaches!

Are you tired of reminding employees that timesheets are due?

how about a system that sends daily reminder to both employees and supervisors.

Are you tired of your employees charging to expired project codes?

how about a system that restricts access to ended codes.

Are you tired of old timesheets remaining unprocessed in your Deltek timekeeping system?

how about a system that ensures all timesheets are accounted for when processing?

Are you tired of workarounds for employees on non-standard work schedules?

how about a system that allows for an 8-day timesheet and is DCAA and Labor Department compliant?

Are you tired of employees and supervisors not adhering to your timekeeping policies?

how about a system that allows you to easily customize to ensure adherence to company policies..from state to state..or even group to group?

Are you tired of paying too much for time and attendance software?

how about a system that will provide the best solution, while saving you money....guaranteed?

Contact us today and if we can't show you in 5 minutes our solution is better than your current "fine" solution...we will give you 3 months free.

QuickBooks Integration Q&A

QuickBooks Integration Q&A

Common questions and answers for Hour Timesheet and QuickBooks Integration

Question 1. How does QuickBooks sync data with Hour Timesheet?

Answer. Hour Timesheet utilizes the Intuit Web Connector to sync company data with QuickBooks Desktop. While logged in to Hour Timesheet as an Admin you will click the Request for Import button. This will import your company data (selected by you) into your Hour Timesheet account.03/25/2018

Question 2. What data does QuickBooks bring into Hour Timesheet?

Employees: The sync tool will import all “active” QuickBooks employees and vendors (optional) into your Hour Timesheet account. Only vendors that have a First and Last Name field value in QuickBooks will be imported.

Customers/Jobs The sync tool will import all “active” QuickBooks Customer and associated Jobs into your Hour Timesheet account.

Service Items The sync tool will import all “active” Service Items from QuickBooks into your Hour Timesheet account.

Classes The sync tool will import all “active” Classes from QuickBooks into your Hour Timesheet account.

Payroll Items The sync tool will import all “active” Payroll Items from QuickBooks into your Hour Timesheet account.

Question 3. How do I add a new data in Hour Timesheet (employees, customers, jobs, etc)?

Answer. New data will need to be entered into your QuickBooks company file first.  Once the new data is entered, you can use the sync tool to import your additional information in Hour Timesheet.

Question 4. How will my employees receive their Hour Timesheet login credentials?

Answer. Hour Timesheet will send an email invitation to each employee with the link and login ID to the Hour Timesheet account included in the body of the email. Once the employee accesses the link, the employee will be prompted to create an initial password to login to Hour Timesheet.

Question 5. Can my employees track time against customers and jobs, service items, classes and payroll items?

Answer. Yes, your employees will be asked to select from a list of authorized charges. Employee authorized charges (EOC) are defined by the admin at the employee level.  This feature enables the employees to only see EOC’s that are assigned to each user.

Question 6. How do I delete information in my Hour Timesheet account?

Answer. Once you mark the data (employee, customer, job, etc.) as inactive in QuickBooks, the data will be updated in your Hour Timesheet account upon performing the data sync.

Question 7. How does Hour Timesheet identify billable vs non-billable items on the timesheet?

Answer. By default, any EAC that includes a service item will be marked as billable time in QuickBooks. The user also can mark individual line items as billable or non-billable on the timesheet.

Question 8. Can employees add comments to a timesheets?

Answer. Yes, there is the ability to input general comments and daily comments in Hour Timesheet.

Question 9. I exported my employee's time into my company QuickBooks file, but now I need to make an adjustment to a timesheet. How do I do this?

Answer. Hour Timesheet does not allow processed timesheet data to be edited. Hour Timesheet will display a link on the timesheet that will allow the user to create a “corrected” copy of the timesheet. The detailed audit trail will show the log of all changes made to the revised timesheet.

Question 10. Can multiple supervisors approve a timesheet

Answer Yes. Hour Timesheet will allow for multiple supervisors to approve a timesheet.

Question 11. We have a daily requirement for our employees to enter timesheet data. Does your software include daily reminders?

Answer Hour Timesheet includes the option to turn on daily notifications to serve as reminders for those employees who forget to enter time daily.

Question 12. I track my employee leave balance info manually in an Excel spreadsheet because QuickBooks doesn’t include all of the options I need to track my employee leave. Can Hour Timesheet manage leave for my employees?

Answer - Hour Timesheet has a full-function leave management feature that will allow accrued and earned types of leave tracking.

Visit us in the marketplace

QuickBooks Online

QuickBooks Desktop

DCAA Compliant Timekeeping Key Requirements

Adequate DCAA compliant timekeeping practices are critical to securing a contract award.

Often deficient DCAA compliance & timekeeping is the reason contractors fail the audits. Below are the key requirements and best practices for DCAA compliance.

Web-based timekeeping systems are acceptable provided the key requirements are followed.

01. Company timekeeping procedures must be documented in a policy or procedure handbook provided to all employees. All key elements of an adequate time keeping system must be addressed.

02. Every employee must record all of his/her time daily. Recording hours worked in advance or days after the fact such as at the end of the week is not acceptable.

03. Time must be charged by day and by project or job code as well as by indirect accounts (overhead, G&A, B&P, etc).

04. All employees must record 100% of time worked on projects to the proper job codes.

05. Employees must record all indirect time not identifiable to a given project to proper indirect cost accounts (overhead, G&A, B&P, etc).

06. Employees must record all pto, vacation, sick, holiday and other leave time to the proper accounts.

07. All job codes that appear in the timekeeping system should be initiated by accounting or the system administrator. Project codes must be provided to employees authorized to work on a given project.

08. All timesheet entries must be the employee’s own. Time must be recorded based on work completed, irrespective of whether the time is billable or non-billable.

09. Under no circumstance may an employee work on one project and record time to a different project.

10. Under no circumstance may an employee work on indirect tasks and record time as direct costs to a project or vice versa.

11. Correction timesheet entries should be made by the employee. Correction timesheets are approved by the employee’s supervisor. Under unusual circumstances where the employee cannot make the changes to timesheets then accounting or the administrator may make such changes with the employee’s consent.

12. All employee timesheet data must be approved by the employee’s supervisor.

13. Employees should be provided documented DCAA compliance & timekeeping training whether by formal or informal means.

14. Timesheets must be maintained for a period of at least 2 years.

15. Monitoring of employee timekeeping compliance should be conducted by audit or floor checks randomly throughout the year.

$3/user with NO setup Fees, NO support fees and NO contract.

Start your 30-day free trail now.

Top Timekeeping Tips

Top Employee Timekeeping Tips

 

Insight into how your employees spend time is critical. That's why employee timekeeping software tools make so much sense.

Knowing how much time your employees spend on overhead tasks, project, training, and unpaid leave is invaluable data for your business's future.

Employee timekeeping is not just for hourly employees

Nonexempt employees need to track hours for FLSA compliance but having salaried employees keep a timesheet is helpful too. Exception-based time tracking helps employers track attendance and improve the overall management of daily resources

Internal policies & approval workflows are the keys to a successful employee timekeeping software implementation.

Software tools are a dime-a-dozen, but it's how you use the software that defines your success. It's important to document your timekeeping policies and required approval workflows before you invest in a time & attendance tool.

Don't be afraid of internet-based employee timekeeping software tools.

A detailed timesheet audit trail will flag when a user inputs timesheet data into your system from anywhere but the office. The activity log shows the IP address as well as each entry into the user's timesheet with a non-editable time and date stamp.

Microsoft Excel is for spreadsheet data, not for employee timekeeping

Yes, you can keep your employees timesheet data in Excel but is that really efficient? Don't be afraid to use the tools available to your organization to make you more productive. Rely on the experts...not Excel.

BOTTOM LINE... it's just smart business.

Features such as daily timesheet reminders, employee leave management and time card approval processes make Hour Timesheet the perfect choice for your organizations's timekeeping software needs.

Visit us in the marketplace

QuickBooks Online

QuickBooks Desktop

QuickBooks Timesheet Integration

Why Use Hour Timesheet instead of the QuickBooks Timesheet feature?

Detailed audit trail of all timesheet entries - Hour Timesheet contains an activity log that tracks the username, IP address and a time and date stamp of all entries made to the timesheet. The QuickBooks timesheet feature does not.

Multiple supervisor signatures - Hour Timesheet allows for multiple manager signatures to any employee timesheet. Employees in a cross functional (matrix) organization can have each manager approve the timesheet. The QuickBooks timesheet feature does not.

Authorized charges - Hour Timesheet includes the ability to limit employees to only see charge codes they are authorized to charge to. Limiting what the employee can see on the timesheet eliminates the possibility of employees charging to wrong codes. The QuickBooks timesheet feature does not.

Reason required - employees who don't enter time daily can be prompted to enter a reason for the tardy entry. Hour Timesheet also requires the user to enter a reason for editing a previously entered data on a timesheet The QuickBooks timesheet feature does not.

Correction timesheet process - Hour Timesheet includes a correction timesheet process providing alerts (emails) to supervisors and site admins when correction timesheets are created. The QuickBooks timesheet feature does not.

Visit our listing in the Intuit Marketplace

Data Integration with QuickBooks Timesheet

With a click of a button Hour Timesheet syncs all of your QuickBooks Timesheet data to/from QuickBooks. Enter new employees, job codes, service items and class list in QuickBooks and use the sync tool to populate the same data into Hour Timesheet. Once time cards are submitted and approved by supervisors, all employee time data is populated back into QuickBooks Timesheet entries.

Question? What kind of data does the Web Connector sync with Hour Timesheet?

Answer: Employee List, Vendors (1099's), Customers & Jobs, Payroll Items, Service Items, Classes

Enter data ONCE in QuickBooks. Use the import tool inside Hour Timesheet to populate your site.  The import tool can be used to update your data ANYTIME you add new data to QuickBooks.

After timesheets are completed, Hour Timesheet will import the data back into your company QuickBooks file by using the import tool as an admin from within Hour Timesheet.

Question: What does Hour Timesheet Send to QuickBooks?

Answer: The Timesheet Export process will populate the weekly time cards in your company QuickBooks file with the following data.

Employee Name, Date of Entry, Hours by Day/date, Customer, Job, Service Item, Class, and Payroll Item charged to on timesheet.

$3/user with NO setup Fees, NO support fees and NO contract.

Start your 30-day free trail now.

10 Signs You Need Web-Based Timekeeping Software

Web-based timekeeping software

Top 10 reasons you need Hour Timesheet

1.0 You spend more than 5 minutes each week tracking down missing employee timesheets

2.0 You manually enter employees time into your 3rd party payroll software

3.0 Your employees have trouble with basic math

4.0 Your non-exempt employees work over 40 hours a week

5.0 Your employees bill rate varies from job to job

6.0 Your workforce telecommutes

7.0 You’ve been known to look for an employee only to remember 2 hours later that they took the day off.

8.0 You have that questionable employee who is never around when need him

9.0 Your tired of killing trees and wasting paper on printed timesheets

10.0 You would rather go to the dentist then process payroll.

Sound familiar? If so, our experts with over 20 years in the Web-based timekeeping industry experience are excited to hear from you. We understand organizations aren't cut from the same mold, that's why Hour Timesheet lets you define your integration needs. Choose from QuickBooks, Paychex, ADP or Deltek....our software lets you connect with just about anyone, anywhere.

"Absolutely the best web-based timekeeping software on the market today"

$3/user with NO setup Fees, NO support fees and NO contract.

Start your 30-day free trail now.